Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. 2017, Poz.2294).
Wyniki analizy wody poszczególnych ujęć wody:
Parametry organoleptyczne i fizyczne | Jednostka | NDS* | Ujęcie wody | |||||
Stary Rynek | Parkoszowice | Kosowska Niwa | Bzów | Karlin | Skarżyce | |||
Barwa | mg/l Pt | A* | ||||||
Mętność | NTU | 1 | ||||||
pH | – | 6,5 – 9,5 | ||||||
Przewodność elektryczna właściwa (PEW) w temp. 25˚C | µS/cm | 2 500 | ||||||
Zapach | – | A* | ||||||
Smak | – | A* |
Parametry chemiczne | Jednostka | NDS* | Ujęcie wody | |||||
Stary Rynek | Parkoszowice | Kosowska Niwa | Bzów | Karlin | Skarżyce | |||
Amoniak (NH4+) | mg/l | 0,50 | ||||||
Azotany (NO3–) | mg/l | 50 | ||||||
Azotyny (NO2–) | mg/l | 0,50 | ||||||
Żelazo | µg/l | 200 | ||||||
Mangan | µg/l | 50 | ||||||
Twardość ogólna | mg CaCO3/l | 60-500 |
Parametry mikrobiologiczne | Objętość próbki
ml |
NDWW*
jtk*/ NPL |
Ujęcie wody | |||||
Stary Rynek | Parkoszowice | Kosowska Niwa | Bzów | Karlin | Skarżyce | |||
Ogólna liczna mikroorganizmów w temp. 22±2˚C po 72 h | 1 | bez nieprawidłowych zmian | ||||||
Liczba enterokoków kałowych | 100 | 0 | ||||||
Liczba bakterii grupy coli | 100 | 0 | ||||||
Liczna Escherichia coli | 100 | 0 |
- NDS – Najwyższe Dopuszczalne Stężenie,
- NDWW – Najwyższa Dopuszczalna Wartość Wskaźnika wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia Dz. U. 2017, poz. 2294,
- jtk – jednostki tworzące kolonie,
- A – Akceptowalny i bez nieprawidłowych zmian.